Warning: Attempt to read property "id" on null in /home/drcz1/domains/drcz.org/public_html/components/com_content/views/category/view.html.php on line 271

Balon ve/veya stent tedavisi, koroner anjiyografi sonrasında saptanan, kalbi besleyen atar damarlardaki daralma ya da tam tıkanmaların tedavisinde kullanılan yöntemdir.

Balon ve/veya stent tedavisi koroner anjiyografi gibi anjiyo laboratuarında hasta uyutulmadan, kasık veya el bileğinden giriş yerine lokal anestezi uygulandıktan sonra yapılır. İşlem süresi hastanın kliniğine göre değişmektedir. İşlem bitiminde hasta doktorunun önerisine göre uygun servise alınır. Koroner balon anjiyoplasti özel tasarlanmış malzemeler kullanılarak yapılır. Önce girişim yerine yerleştirilmiş kılıf vasıtasıyla kateter yerleştirilir bu kateterin içinden ilerletilen çok ince kılavuz telle damar darlık bölgesinden geçirilir. Bu kılavuz tel üzerinden balon kaydırılarak hasta bölgeye ulaştırılır. Daha sonra bu balon dışarıdan opak özelliği olan sıvı verilerek şişirilir ve darlığın açılması sağlanır. Sonrasında yapılan kontrolde açılmanın yeterli olduğunu tespit edilmesiyle işlem sonlandırılır. Düzgün açılma temin etmek nadirdir. Ayrıca ileride tekrar daralma riskini azaltmak için stentler hastaların büyük bir kısmında tercih edilmektedir. Başta, sadece çıplak, özel, paslanmaz nitelikteki metalden oluşan stentler kullanılmaktayken, günümüzde teknolojik ilerlemeye de bağlı olarak ilaç salınımlı nitelikte yeni ve farklı stentler de kullanılmaktadır. Hangi durumda hangi stentin kullanılacağına doktorun hasta ile konuşarak karar vermesi, doğru tedavi için tercih edilmesi gereken bir yoldur. Balon ve/veya stent işlemi, hastanın bir gün hastanede yatışını gerektiren bir uygulamadır. Hasta; doktor uygun gördüğü takdirde taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra size reçete edilen ilaçları mutlaka düzenli kullanın! 2 gün ev, 15 gün iş istirahatı ile birlikte, 15 gün boyunca stresli ortamlardan, cinsel ilişkiden uzak durması çok önemlidir. Hastanın istirahat sonrası uçak yolculuğu ve uzun kara yolculuğuna çıkabilmesi de, doktorunun önerisine göre belirlenmektedir.   

Balon Anjiyoplasti, stent ve diğer işlemlerin riski nedir? 

Her girişimsel işlemin belli oranda bir riski vardır. Balon anjiyoplasti ve stent işleminin komplikasyon (istenmeyen olay veya sonuç) riski düşüktür. Damar tıkanması işlem sırasında ve işlemden sonra (ilk 24 saat veya 28 gün içinde) balon ile tedavi edilen bölgede tıkanma ile ortaya çıkar. Ancak anjiyoplasti sırasında stent takılmış ise bu risk daha düşüktür. Bu riski en düşük seviyeye çekmek amacıyla stent takılan kişilerde, hekimin önereceği aspirin ve klopidogrel gibi ilaçların kullanılması zorunludur.  Diğer komplikasyonların çoğu ani damar tıkanmasından kaynaklanır: Kalp krizi (%1–2), Ani ölüm (%1’den daha az), Acil by-pass cerrahisi gereği (%1’den az). 

İşlemle ilişkili başka hangi riskler vardır? 

1. Girişim yapılan bacak veya kolda, giriş yerinde kanama veya büyük şişlik ile birlikte morarmanın olması.

2. Lokal anestezik veya kontrast maddeye (işlemde kullanılan tıbbi boya maddesi) karşı alerjik reaksiyon

3. Kontrast maddeye bağlı böbrek işlevlerinde bozukluk

4. Cerrahi girişim veya kan transfüzyonu gerektiren aşırı kanama

5. Girişim yerinde kateterin yol açtığı damar hasarı

6. Çok nadiren emboli ( pıhtı) atmasına bağlı felç, yeni kalp krizi, vb durumlara neden olabilir.

Hastaneden taburcu olduktan sonra şu durumlarla; Yeni gelişen göğüs ağrısı ve ağrının artması, ateş, nefes darlığı ve bayılma gibi durumlarda acil olarak hastaneye başvurunuz veya 112 arayınız.

                                                                                                                                    Sağlıklı ve mutlu günler dileriz...

 

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Kardiyak resenkronizasyon tedavisi (CRT) olarak adlandırılan yöntemin hedefi, özellikle sol ventikülün kasılması sırasında ortaya çıkan problemini  tedavi etmektir. Sol taraf ileti bozukluğu olan ve QRS süresi 120 ms'nin üzerinde olan hastalara uygulanır. Bu yöntemde biventriküler pil kullanılır. Biventriküler pillerde 3 lead bulunur. İletken tellerden (lead) biri koroner sinüs dalına(kalbin topladamar sistemi), diğer ikisi sağ atriyum (kulakçık) ve sağ  ventriküle (karıncık) konumlandırılır. Pil özellikle son ventrikülün fizyolojiye en uygun şekilde kasılmasını sağlayacak şekilde uyarı göndererek, kalpten pompalanan kanın maksimum düzeyde olmasını hedefler.

Sol ventrikülün kasılması sırasındaki koordinasyonu sağlanması, kalbin daha verimli çalışmasına yardım ederek, kalp yetmezliği semptomlarının azalmasını sağlar. Kalbin ventrikülleri arasındaki senkronizasyonu sağladığından kardiyak resenkranizasyon tedavisi olarak adlandılır. Hastaların yaşam kalitesini ve beklenen ömür süresini arttırmaktadır. Daha ayrıntılı bilgi için lütfen randevu alınız....

 

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Ekokardiyografi kalp ultrasonu olarak da bilinir. Kalbin ses dalgalarıyla görüntülenmesine ekokardiyografi, kısaca EKO denir. Ekokardiyografide kalbin yapısı ve fonksiyonları değerlendirilir. Kardiyoloji uzmanları tarafından yapılır.

Ekokardiyografi (EKO) Hangi Durumlarda Yapılır?

Ekokardiyografi kalpteki yapısal ve işlevsel bozuklukları saptamak amacıyla yapılır.

Ekokardiyografi ile;

  1. Kalbin kasılma gücünün değerlendirilmesi
  2. Kalp kapaklarının yapısı, yetmezliği ve darlığı değerlendirilmesi
  3. Kalbin doğuştan gelen bozukluklarının saptanması ( VSD, ASD vb)
  4. Kalp zarının değerlendirilmesi
  5. Kalbin içinde pıhtı varlığının değerlendirilmesi
  6. Kalbin gevşeme bozukluğunun değerlendirilmesi
  7. Kalp krizine bağlı kalbin fonksiyonlarındaki kaybın saptanması ve takibi
  8. Hipertansiyonun kalp üzerine etkisinin değerlendirilmesi
  9. Doğuştan gelen kalp kası hastalıklarının değerlendirilmesi
Ekokardiyografi (EKO) Nasıl Yapılır?

Ekokardiyografi öncesi belden yukarısı soyulur, önlük giyilir. EKO cihazının yanındaki masaya sol yana doğru yatılır. Sol göğse jelimsi bir madde sürülür. Bu işlem görüntünün iletkenliğini artırır. Kardiyoloji uzmanı ultrason cihazının probunu sol göğsün farklı noktalarına koyarak görüntülemeye başlar. Tetkikin süresi ortalama 15 dakikadır. İşlem sırasında hiçbir ağrı ya da acı duyulmaz. Hastaya bir zararı yoktur.

Koroner anjiyografi ve stent yerleştirme işleminde el bileği damarının kullanılması, işlem sonrasında istenmeyen komplikasyonların azalmasınısağlayan bir yöntemdir. Kanamanın çok kolay kontrol altına alınması, hastalar işlemden sonra gündelik hayatına hızlı bir şekilde dönmesi ve hastalara güvenli bir konfor sağlanması en önemli avantajıdır.

El bileğinden anjiyo nasıl uygulanır? Riski var mıdır?

El bileğinden yapılan koroner anjiyografi işleminde kişinin cilt altı lokal anestezik madde uyuşturulur. Kesi çok küçük olduğu için hasta ağrı hissetmez. İşlem çok küçük bir kesiden yapılır ve işlemden sonra çok küçük bir iz kalabilir.

Bilekten yapılan anjiyoda giriş yeriyle ilgili komplikasyon riski yüzde 1’in altındadır. Deneyimli ekip tarafından yapılan işlemlerde buan daha da düşmektedir.

El bileğinden anjiyo sırasında kalp damar tıkanıklığı tespit edilirse stent hemen takılabilir mi?

Hayatı etkileyecek kritik bir darlık varsa, balon ve stent ile açılmaya uygunsa; o zaman stent tedavisi ile aynı anda tedavi edilebilir. Örneğin; kalp krizi geçiren hastalara veya hiçbir şey olmamasına rağmen anjiyoda çok kritik olduğu görülen vakalara aynı anda stent takılabilir. Anjiyo yapar gibi aynı yöntemle, aynı yoldan, aynı gün ve aynı seansta uygulanabilir. Eğer o kritik darlık kolayca açılmıyorsa öncesinde hazırlık yapılarak, stent takmak tercih edilebilir.

Bilekten anjiyo sonrasında iyileşme süresi ne kadar sürer?

El bileğinden anjiyo yapılan hasta, işlemden 2-4 saat sonra doktoru uygun görürse evine yürüyerek dönebiliyor. Gündelik yaşamında kolunu zorlamayacak her şeyi yapabiliyor. Zorunlu olmadığı sürece bandaj çıkarılmadan banyo yapılması ise önerilmiyor. Anjiyo nedeniyle özel olarak uygulanması gereken bir beslenme rejimi yok ancak anjiyonun sonucuyla ilgili yapılması gerekenler var; eğer damarlarda tıkanıklık söz konusu ise kalp koruma diyeti denilen kolesterolü düşük, az tuzlu, katı yağdan uzak, sebze - meyve ağırlıklı bir beslenme rejimi uygulanması gerekiyor. Ama sonuçlar normal ve kolesterol de yüksek değil ise özel bir diyet önerilmiyor. İşlemden sonra kişilerin bol su içmeleri önemli çünkü bu sayede işlem sırasında hastaya verilen boyanın vücuttan rahat atılması sağlanıyor. Bu nedenle hastaların hastaneden çıkıncaya kadar yaklaşık iki litre su içmesi sağlanıyor ve eve gittiklerinde bunu devam ettirmeleri isteniyor. 

El bileğinden anjiyo sonrası dikkat edilmesi gerekenler neler?

Hasta kendisini çok zorlamamalı. Kol kullanabilir, yemek yenebilir ya da kahve, çay içilebilir. Sadece ağır herhangi bir şey kaldırmamaya özen gösterilmelidir. Kesi yapılan yer çok küçük bir delik olmasına rağmen buranın kısa sürede kapanması hedeflenir. Bugüne kadar kanama nedeniyle gelen hasta olmasa da bazen sargılar sıkı olduğunda, hasta da farkında olmadan kolunun üzerinde yattıysa morarma olabiliyor. Ancak pozisyonunu düzelttiğinde bu morarma datadan kalkıyor. 

El bileğinden anjiyo sonrasında hasta cinsel hayata hemen dönülebilir mi?

Cinsel yaşantının normal seyrinde devam etmesi kasıktan yapılan anjiyoda güçtür. Ancak el bileğinden yapıldığında çok daha rahat hareket edilebiliyor. Hastaların ertesi gün normal cinsel yaşamlarına dönmeleri pek önerilmese de seks yapılmasında bir sakınca bulunmuyor.

Anjiyoda bir darlık çıkarsa insanlar cinsel yaşantısında neye dikkat etmeliler?

Eğer sonuç kritik darlıksa, hastaların cinsel hayatlarına dönmelerinden önce darlığının tedavi edilmesi gerekiyor. Mevcut damar hastalığından dolayı cinsellik zamanlaması, süresi, miktarı, sayısı düşünülmeli. Eğer kritik bir darlık çıktıysa darlık tedavi edilmeden cinsel ilişki çok önerilmiyor. Eğer kritik bir darlık yoksa ve normal anjiyo çıkarsa cinsel yaşam konusunda bir kısıtlama olmuyor. 

El bileğinden anjiyo kimlere uygulanamaz? 

Diyalize giren hastalara, herhangi bir kaza ya da yaralanma sonrasında kolunda travma olanlarda ve doğuşta el bilek atar damar anomalisi olanlarda el bileğinden anjiyo yapılamaz.

El bileğinden anjiyo birkaç defa yapılabilir mi?

Evet, yapılabilir. Böyle bir durumda işlem, bir önceki uygulamada kesilen yerin, yarım santim üstünden girilerek gerçekleştirilebilmektedir. Bir diğer yöntem olarak, işlemi karşı taraftaki bileğe uygulamak da mümkündür.

Kardiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Cemil ZENCİR tarafından Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesinde el bileğinden kalp anjiografisi ve stent / balon tedavisi başarıyla uygulanmaktadır.

EL BİLEĞİNDEN KORONER ANJİYOGRAFİ İŞLEMİ

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Holter monitörü (veya ayaktan EKG kayıt cihazı) adını, cihazı geliştiren Amerikalı biyofizikçi Dr Norman Jefferis Holter’den alır. Cihaz taşınabilir şekilde tasarlanmıştır ve bir sigara paketi boyutlarındadır. 24-48 saat süreyle kalp ritminin takibini ve dökümünü yapan bir testtir.

Çarpıntı, bayılma, göz kararması gibi yakınmalarda ve ritm bozukluklarının araştırılmasında kullanılır. Eğer bu durumlara neden olan ritm bozukluğu EKG ile saptanabilirse tanınız konmuş olur. Ancak pratikte, ritm bozuklukları dönemsel olma özelliği taşıdığı için EKG’de saptanması zordur. Bu nedenle uzun süreli EKG kayıtları (holter izlemi) gerekir. 

Holter sistemi vücudunuza yapıştırılan elektrotlara bir ara kabloyla bağlanan küçük bir metal kutudur. Cihaz çok hafiftir. Toplam ağırlığı piller dâhil 72 gr.’dır.  

Belinizde kemerle taşıyabilir veya boynunuza asabilirsiniz. Cihaz üzerinizde iken herhangi bir şikâyetiniz (çarpıntı, düzensizlik, duraksama, bayılır gibi olma, sıkıntı hissi vd herhangi bir yakınma) olursa saati ve bulunduğunuz durumu kayıt etmelisiniz. Bu durumda şikâyetiniz olduğu saati kaydetmiş olursunuz ve o anki ekg bulguları incelenir. Cihazı taşırken ayrıca küçük bir günlük tutmanızı da istenecek ve o günkü aktivitelerin saatlerini, yemek, uyku, egzersiz vb, yazmanız yeterlidir. 

Cihaz üzerinizde iken banyo yapmamanız dışında hiçbir aktivite kısıtlaması söz konusu değildir. Herhangi bir ses çıkartmaz ve çok yüksek manyetik alanlar dışında günlük hayatta kullandığınız cihazlardan etkilenmez. 24 saatin sonunda cihaz çıkartılır, elde ettiği kayıt bilgisayara aktarılır ve burada analiz edilir. Kayıt süresince kalbinizin tüm elektrik aktivitesini bu yolla görmemiz mümkün 

Kullanım alanları: 

Ritim bozukluklarını düşündürecek çarpıntı, bayılma şikâyetlerini tesbit etmede 

Ritim veya damar hastalıklarında tedavinin izlenmesinde, 

Kalp atımlarının uzun süreli kayıt edilmesi ile ritim bozuklukları ve gün içinde kalp hızının en yüksek en düşük değerleri saptanabilir, böylece en uygun tedavi şekli saptanır. 

Kişi günlük normal yaşamını sürdürürken cihaz planlanan zaman boyunca kalp elektrosunu kaybeder. Süre sonunda cihaz çıkarılarak alınan kayıtlar bilgisayarda analiz edilir.

Bu alet sayesinde muayene sırasında görülmeyen fakat gün içerisinde kısa süreli olup geçen çarpıntılar, göğüs ağrıları, baygınlık hissi gibi kalpten kaynaklanan tüm ritm bozuklukları tespit edilebilir. 

Holter tetkikinden önce özellikle doktorunuza almakta olduğunuz ilaçları tetkik öncesinde kesmeniz gerekip gerekmediğini sormalısınız. Holter cihazı takıldıktan sonra özellikle şikayetinizi oluşturan olayları tekrarlayın, örneğin şikayetiniz kahve içince oluyorsa kahve için veya merdiven çıkınca oluyorsa merdiven çıkın gibi uygulayın. Takılı olduğu süre içinde oluşacak ritm problemlerini mutlaka yakalar. Ancak bu süre içinde oluşmayan daha seyrek ritm sorunları karşısında ritm holteri testinin yapabileceği bir şey yoktur.

Site İstatistikleri

Kullanıcılar
2
Makaleler
30
Makale Görünüm Sayısı
271425
  • UYARI

      Web sitemizin içeriği doktor hakkında bilgi vermek ve ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede ki bilgiler tıbbi teşhis, tedavi planı veya reçete özelliği taşımaz. Hastalıklarla ilgili en doğru bilgiyi sizi takip eden hekiminizden alabilirsiniz. Sitedeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılması nedeniyle doğabilecek tıbbi veya yasal problemlerden dolayı site yapımcıları sorumlu tutulamaz. Bu siteyi ziyaret edenler bunu kabul etmiş sayılacaktır.

    Devamını oku...