Şah damarlar ( karotis arter) boynumuzun her iki tarafında bulunan kalpten gelen kanı beyne ulaştıran ana atardamardır. Karotis arter hastalığı (tıkanıklığı) en önemli nedeni damar sertliği (ateroskleroz) olduğu için diğer kalp ve damar hastalıkları ile birlikte sık görülür. Çoğu zaman, bu daralmış bölgeden kopan pıhtılar beyine giderek kalıcı veya geçici felçlere neden olabilir.
Şah damarı darlığı veya tıkanıklığı için kimler risk altındadır?
1. İleri yaş
2. Sigara
3. Hiperkolesterolemi
4. Diyabet (şeker hastalığı)
5. Ailede erken yaşta kalp ve damar hastalığı bulunması
6. Hipertansiyon
Şah damar tıkanıklığının belirtileri nelerdir?
Şah damarında oluşan bu daralmalar ani görme kaybı, konuşma bozukluğu, kol ya da bacaklarda hareket kaybına neden olabilir. Tanı için fizik muayenede boyunda üfürüm duyulması, ultrason, MR ile yapılan anjiyografi ve bilgisayarlı tomografik anjiyografi yapılabilir. Kesin sonuç için kateterle yapılan anjiyografi işlemi gerekebilir..
Nasıl tedavi edilir?
Darlığın derecesi ve hastanın şikayetinin var olup olmamasına bağlı olarak değişebilir. Kan sulandırıcı ilaç tedavisi, açık ameliyat veya stent uygulaması günümüzde uygulanan tedavi şekilleri olarak karşımıza çıkmaktadır.
Stent kime, ne zaman gerekli?
Stent yerleştirildiği damarı açık tutmaya yarar. Şah damarının stentlenmesi beyine kan akımını normale getirir ve plak olan bölgeden pıhtı atmasını azaltarak inme riskini azaltır. Kasık damarından nadirende kol damarından girilir, damarın içine ilerletilen stent açılarak damar tıkanıklığı giderilmiş olur. Zamanla stent damar dokusu tarafından kaplanır, damara benzer bir hal alır.
Doktorunuz tarafından reçete edilen ilaçların ( aspirin, klopidogrel, vb) düzenli olarak kullanılması gerekmektedir.
“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”