Warning: Attempt to read property "id" on null in /home/drcz1/domains/drcz.org/public_html/components/com_content/views/category/view.html.php on line 271

Stent

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümünde kalp damarınıza stent yerleştirme işlemi uygulanmış bulunmaktasınız. Stent işlemi sonrası dikkat etmeniz gereken durumlar aşağıda özetlenmiştir.

  1. Stent işlemi sonrası 24 saat yoğun bakımda kalacaksınız.
  2. Artık kanıtlanmış kalp damar hastalığınız olduğu için beslenmenize dikkat etmeniz gerekmektedir.Dikkat!
  3. Sigara kullanımı stent tıkanmasına neden olduğu için kesinlikle bırakılmalıdır.
  4. Yağlı ve tuzlu yiyeceklerden kaçınmalısınız.
  5. Kilo almamaya özen göstermelisiniz.
  6. Tansiyon, şeker ve kolesterolünüzü düzenli ölçtürmelisiniz.
  7. Haftada en az 5 gün hafif kahvaltı sonrası en az 30 dakika yürüyüş yapmalısınız.
  8. Stent işleminden 1 gün sonra duş alabilirsiniz.
  9. İlk bir hafta ağır kaldırmamanızı, araba kullanmamanızı ve kasık bölgenize dikkat etmenizi öneriyoruz.
  10. İlk 15 gün kasık bölgenizde morarma olabilir, zamanla kaybolacaktır.
  11. Kasık bölgesinde kanama ve şişlik olursa mutlaka bir hekime başvurunuz.
  12. Doktorlarımız tarafından ilk kontrolünüz 1 ay sonra yapılacaktır.
  13. Bu süreden önce herhangi bir yakınmanız olduğunda hemen hastanemizle bağlantıya geçiniz.
  14. Kalp damarlarınıza takılan stent vücuda yabancı metal bir parçadır damar hastalığını tamamen tedavi etmez. Stentlerin önümüzdeki dönemlerde aniden pıhtı toplayıp tıkanma ve daralma riski her zaman vardır.
  15. Stent işlemi sonrası ilk 1 yıl kesintisiz şekilde içinde klopidogrel isimli maddenin olduğu pembe renkli ilacın (Karum, Plavix, Baclan, Pingel, Planor) hiç kesilmeden her gün 1 tane kullanılması gereklidir. Yeni çıkan ilaçlardan Effient isimli diğer kan sulandırıcının da günde 1 defa kullanılması gereklidir. Ayrıca ülkemize en son gelen Brilinta isimli ilacın ise sabah 1 akşam 1 kullanılması gereklidir. Bu ilaçlar 1 gün atlandığında bile stent içinde pıhtılaşmaya bağlı kalp krizi ve ölüm meydana gelebilmektedir.

Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

 

Adnan Menderes Üniversitesi Uygulama ve Araştırma Hastanesi Kardiyoloji bölümünde doktorlarımız tarafından koroner anjiyografi tetkikiniz yapılacaktır. Bilmeniz gereken durumlar aşağıda özetlenmiştir.

Koroner Anjiyografi Öncesi :

  1. Koroner anjiyografi kasık bölgesinden bir tel vasıtasıyla girilip kalp damarlarına ilaç verilip film çekilmesi işlemidir.
  2. Bu işlemle kalp damarlarınızdaki daralma ve tıkanmalar tespit edilmektedir.
  3. Koroner anjiyografi işlemi nispeten düşük riskli bir işlem olsa da işlem sırasında 1000 de 1-2 oranında ölüm, damar yırtılması, kalp krizi, kalp durması ve felç gibi komplikasyonlar gelişebilmektedir.
  4. Hastaneye gelmeden önce iki taraflı kasık bölgenizi traş ederek, banyonuzu yapınız.
  5. Hastanede yatış işlemleriniz yapılarak anjio programına alınacaksınız.
  6. Eğer varsa; daha önce verilmiş anjio raporu, tetkikleri veya kullandığınız ilaçlan yanınızda getirirseniz sağlığınızla ilgili sorulacak sorulara daha çabuk cevap verebilirsiniz.
  7. Koroner Anjiyografi hazırlıklarınız doktor ve hemşirelerimiz tarafından yapılacaktır. (EKG, kan tahlilleri, sakinleştirici iğne)
  8. Yatış işlemlerine yardımcı olmak üzere yanınızda bir kişi getirebilirsiniz.
  9. Hastaneye gelirken güvenlik açısından mümkünse para ve ziynet eşyalarınızı yanınızda getirmeyiniz.
  10. Gerektiğinde serum ve ilaç vermek için damar kateteri sol kolunuza takılacak ve bu kateter taburcu olana kadar kolunuzda kalacaktır.
  11. Anjiyo laboratuarına indirilmeden önce özel bir önlük ve kep giyilecek, gözlük, takma (protez) diş/damak ve takılarınızı çıkaracaksınız.
  12. Anjiyografi laboratuarında, kasık bölgesi anestezik madde ile uyuşturulacak bu sayede işlemle ilgili hiç acı duymayacaksınız.
  13. Koroner Anjiografi işlemi 10-15 dakikada tamamlanır.
  14. İşlem sonrası odanızda veya Koroner Yoğun Bakım Ünitesinde 1 gün takip edileceksiniz.
  15. Eğer damar yapınız normalse 6-7 saat sonra kasık bölgenizdeki kum torbası alınacaktır.

Koroner Anjiyografi Sonrası :

  1. Anjiyo bölgesinde kızarıklık, morarma ve küçük şişmeler olabilir. Bunlar birkaç gün içerisinde geçecektir. Bu bölgede yumurta büyüklüğünde ve daha büyük şişmeler olursa doktorunuza başvurunuz.
  2. Koroner anjiyo yapıldıktan sonra 24 saat boyunca sıcak duş veya banyodan kaçının.
  3. En az beş gün zorlayıcı hareketler yapmayın.
  4. En az beş gün araba ve ayakla ilgili makine kullanmayın.
  5. En az iki gün günde 2,5 litreden fazla sıvı alın

Sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...

“Sayfa içeriği sadece bilgilendirme amaçlıdır. Tanı ve tedavi için mutlaka doktorunuza başvurunuz.”

Balon ve/veya stent tedavisi, koroner anjiyografi sonrasında saptanan, kalbi besleyen atar damarlardaki daralma ya da tam tıkanmaların tedavisinde kullanılan yöntemdir.

Balon ve/veya stent tedavisi koroner anjiyografi gibi anjiyo laboratuarında hasta uyutulmadan, kasık veya el bileğinden giriş yerine lokal anestezi uygulandıktan sonra yapılır. İşlem süresi hastanın kliniğine göre değişmektedir. İşlem bitiminde hasta doktorunun önerisine göre uygun servise alınır. Koroner balon anjiyoplasti özel tasarlanmış malzemeler kullanılarak yapılır. Önce girişim yerine yerleştirilmiş kılıf vasıtasıyla kateter yerleştirilir bu kateterin içinden ilerletilen çok ince kılavuz telle damar darlık bölgesinden geçirilir. Bu kılavuz tel üzerinden balon kaydırılarak hasta bölgeye ulaştırılır. Daha sonra bu balon dışarıdan opak özelliği olan sıvı verilerek şişirilir ve darlığın açılması sağlanır. Sonrasında yapılan kontrolde açılmanın yeterli olduğunu tespit edilmesiyle işlem sonlandırılır. Düzgün açılma temin etmek nadirdir. Ayrıca ileride tekrar daralma riskini azaltmak için stentler hastaların büyük bir kısmında tercih edilmektedir. Başta, sadece çıplak, özel, paslanmaz nitelikteki metalden oluşan stentler kullanılmaktayken, günümüzde teknolojik ilerlemeye de bağlı olarak ilaç salınımlı nitelikte yeni ve farklı stentler de kullanılmaktadır. Hangi durumda hangi stentin kullanılacağına doktorun hasta ile konuşarak karar vermesi, doğru tedavi için tercih edilmesi gereken bir yoldur. Balon ve/veya stent işlemi, hastanın bir gün hastanede yatışını gerektiren bir uygulamadır. Hasta; doktor uygun gördüğü takdirde taburcu edilir. Taburcu olduktan sonra size reçete edilen ilaçları mutlaka düzenli kullanın! 2 gün ev, 15 gün iş istirahatı ile birlikte, 15 gün boyunca stresli ortamlardan, cinsel ilişkiden uzak durması çok önemlidir. Hastanın istirahat sonrası uçak yolculuğu ve uzun kara yolculuğuna çıkabilmesi de, doktorunun önerisine göre belirlenmektedir.   

Balon Anjiyoplasti, Koroner Stent ve Diğer İşlemlerin Riski Nedir? 

Her girişimsel işlemin belli oranda bir riski vardır. Balon anjiyoplasti ve stent işleminin komplikasyon (istenmeyen olay veya sonuç) riski düşüktür. Damar tıkanması işlem sırasında ve işlemden sonra (ilk 24 saat veya 28 gün içinde) balon ile tedavi edilen bölgede tıkanma ile ortaya çıkar. Ancak anjiyoplasti sırasında stent takılmış ise bu risk daha düşüktür. Bu riski en düşük seviyeye çekmek amacıyla stent takılan kişilerde, hekimin önereceği aspirin ve klopidogrel gibi ilaçların kullanılması zorunludur.  Diğer komplikasyonların çoğu ani damar tıkanmasından kaynaklanır: Kalp krizi (%1–2), Ani ölüm (%1’den daha az), Acil by-pass cerrahisi gereği (%1’den az). 

İşlemle İlişkili Başka Hangi Riskler Vardır? 

1. Girişim yapılan bacak veya kolda, giriş yerinde kanama veya büyük şişlik ile birlikte morarmanın olması.

2. Lokal anestezik veya kontrast maddeye (işlemde kullanılan tıbbi boya maddesi) karşı alerjik reaksiyon

3. Kontrast maddeye bağlı böbrek işlevlerinde bozukluk

4. Cerrahi girişim veya kan transfüzyonu gerektiren aşırı kanama

5. Girişim yerinde kateterin yol açtığı damar hasarı

6. Çok nadiren emboli ( pıhtı) atmasına bağlı felç, yeni kalp krizi, vb durumlara neden olabilir.

Hastaneden taburcu olduktan sonra şu durumlarla; Yeni gelişen göğüs ağrısı ve ağrının artması, ateş, nefes darlığı ve bayılma gibi durumlarda acil olarak hastaneye başvurunuz.

                                                                                                                                                                          Sağlıklı ve mutlu günler dileriz.

Site İstatistikleri

Kullanıcılar
2
Makaleler
30
Makale Görünüm Sayısı
275329
  • UYARI

      Web sitemizin içeriği doktor hakkında bilgi vermek ve ziyaretçileri bilgilendirmeye yöneliktir. Web sitemizin içeriği, asla kişisel teşhis ya da tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilmemelidir. Sitede ki bilgiler tıbbi teşhis, tedavi planı veya reçete özelliği taşımaz. Hastalıklarla ilgili en doğru bilgiyi sizi takip eden hekiminizden alabilirsiniz. Sitedeki bilgilerin yanlış anlaşılması veya kullanılması nedeniyle doğabilecek tıbbi veya yasal problemlerden dolayı site yapımcıları sorumlu tutulamaz. Bu siteyi ziyaret edenler bunu kabul etmiş sayılacaktır.

    Devamını oku...